Mai ieftin (cu 40%)
Ultimii ani au venit cu o serie de investiţii masive destinate modernizării sistemului de încălzire centralizată. Primul pas a fost reabilitarea surselor de producţie prin construcţia unor centrale de cogenerare de înaltă eficienţă. S-au demarat lucrările de reabilitare şi reconfigurare pentru reţelele de transport. Acest efort a dus la reducerea preţului gigacaloriei furnizată către populaţie de la 198,5 la 170 de lei.
Comparând costul anual al încălzirii, concluzia este că cei racordaţi la sistemul centralizat plătesc cu 40% mai puţin decât utilizatorii centralelor de apartament.
Fără riscuri
Toţi suntem conştienţi de riscurile şi neplăcerile pe care le poate aduce o centrală de apartament: defecţiuni în timpul sezonului de încălzire, scurgeri de apa sau gaz, pericol de intoxicaţie cu monoxid de carbon, pericol de explozie.
Sunt aspecte pe care sistemul de încălzire centralizată le elimină şi implicit grijile care vin cu ele. Nu sunt necesare detectoare de gaz, revizii periodice sau cheltuieli suplimentare pentru a avea grijă de siguranţa familiei.
Siguranţa încălzirii căminului
Producator de agent termic utilizează tehnologie de ultimă oră asigurând livrarea energiei termice în regim continuu dintr-o sursă de înaltă eficienţă.
Instalaţiile de producţie în cogenerare de înaltă eficienţă sunt de ultimă generaţie şi îţi dau siguranţa că familia ta se va bucura de încălzire fără întrerupere în sezonul rece şi de apă caldă pe tot parcursul anului.
Prioritate la reabilitarea termică a clădirilor
Costul încălzirii este redus prin subvenţiile acordate de Primăria Rm Valcea. De asemenea, reabilitarea termică a clădirilor înseamnă un consum energetic mai mic, de aceea Municipalitatea este direct interesată să susţină cu prioritate reabilitarea termică a blocurilor care sunt branşate sau care solicită rebranşarea la sistemul de încălzire centralizată.
Impact redus asupra mediului
Sistemul centralizat este monitorizat din punct de vedere al protecţiei mediului şi respectă cele mai stricte norme de mediu naţionale şi europene.
Tehnologie modernă
Tehnologia de ultimă generaţie şi de înaltă eficienţă pentru producerea energiei termice prin cogenerare a fost utilizată pentru modernizarea sistemului centralizat. Astfel, centralele furnizează mai multă energie electrică şi termică folosind mai puţin combustibil şi asigurând o economie de energie primară (gaz metan). Iar cogenerarea este în acord cu normele europene de mediu.
Preţ stabil
Următorii ani vor aduce scumpiri la preţul gazului metan cu peste 65% faţă de preţul actual. În cazul centralelor de apartament, aceste majorări de vor reflecta direct în costul încălzirii.
Celor de mai sus, se adaugă şi taxa de poluare pentru centralele de apartament, impusă de Uniunea Europeană. Astfel, posesorii de centrale termice (cu încălzire pe gaz metan) se vor confrunta cu creşteri semnificative de costuri pentru asigurarea căldurii în locuinţe.